... futballmenedzser borászatot alapít.

Nézzük honnan is indultunk...

Erdőbénye madártávlatból
Erdőbénye madártávlatból

Ismerjük meg először azt a helységet, ahonnan minden elindult. Azt a falut, amelynek - hasonlóan a környékbeli településekhez - mikroklímája világviszonylatban is egyedinek számít, mely oly jótékony hatással van az ott termelt szőlőkre. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járunk, azon belül pedig a Tokaj-Hegyalja borvidéken, Erdőbényében.

Labdarúgó játékosügynökként számtalan alkalommal volt szerencsém gyönyörű és híres borvidékeket meglátogatni. A sors úgy adta, hogy a világ legnagyobb és legsikeresebb klubjai - példának okáért Barcelona, Bordeaux, Juventus... - éppen azon országok területén és térségében működnek, ahol a borkészítésnek talán a legnagyobb hagyománya van és, amelynek borvidékei millió számra vonzzák a bor szerelmeseit évről évre.

Még a kétezres évek elején egy üzleti úton voltam Olaszországban és úgy intéztem, hogy maradjon időm meglátogatni 1-2 nevesebb pincét is. Remek borokat kóstolhattam meg. Másnap egy kicsiny pincészet öreges, ám de annál stabilnak látszó kis borospincéjébe botlottam, mely egy tipikusan olasz-mediterrán stílusú ház tövében bújt meg (akárcsak a képen). Láttam ott 4-5 embert, akiknek mozdulatai nem igen voltak gyorsak, de mégis magabiztosságot sugalltak. Meglepődésemre folyékonyan beszéltek angolul, így kiderült, kis palackszámban a borturistáknak és a környező éttermeknek készítenek bort.
Az a bor, amivel megkínáltak, életem egyik legjobb bora volt. És hogy mi a titka? "A minőségre törekedj, ne pedig a mennyiségre." - mondta az öreg borász.

Ez az élmény volt az egyik legerősebb katalizátora a borászatom megalapításában. Mindamellett számtalan alkalommal, hol itthon, hol külföldön, egyszer feleségemmel, másszor baráti társasággal jártuk be a világ híres-neves pincéit és borvidékeit, ahol hihetetlen bor-élményben részesültünk szinte kivétel nélkül. Ezek a és még sok más játszott közre abban, ahol most tartunk.

A történetünkről bővebben a Blog-fülre kattintva olvashat egy 4 részes történetsorozatban.


- Paunoch Péter, tulajdonos