PB-Story IV. rész

Borban az igazság

Szeretném, ha a bejegyzéseimmel kicsit közelebb tudnám hozni a bor kedvelőit a bor készítés rejtelmeihez, hogy lássák, a Jóisten segítsége mellett is mennyi munka van abban, amíg egy bor az asztalra kerül, különösen, ha hozzánk hasonló kézműves borászatról van szó és a tulajdonos nem egy presztízs beruházásnak, hanem szívügyének tekinti a borkészítést.


A Tokaji borvidék Borsod-Abaúj Zemplén megyében található és mint tudjuk ez a megye nem tartozik Magyarország leggazdagabb térségei közé. Ez a tény abban nyilvánul meg leginkább, hogy nagyarányú volt az elvándorlás a környékről, amit akkor érzékeltem legelőször, amikor kivitelezőket kerestem a megvásárolt ingatlanok felújításához és átépítéséhez.

Nos, ez nem volt egy hétköznapi feladat, hozzávetőlegesen tíz hónapba telt mire olyan kivitelezőt találtam, akinek a kezébe mertem adni a szívügyemet.

Éppen elkezdtük a kivitelezést 2020 februárjában, amikor márciusban megérkezett a Koronavírus, ami ha finoman akarnék fogalmazni azt mondanám, hogy nem segítette a munkánkat. De nem adjuk fel... Kicsit lassabban, de azért haladunk !

És akkor a mindennapok során a szőlőben elvégzendő feladatok ellátására a napszámosokat már nem is említem, de nem panaszkodunk, igyekszünk állandó munkaerőket alkalmazni - de ez nem olyan egyszerű. Az év elejei időjárás idén viszonylag enyhe volt, ezt kihasználva elkezdtük és januárban be is fejeztük a metszéseket a Rány dűlőben lévő területeken. Sőt bozótvágóval, benzines fűrészekkel felfegyverkezve elkezdtük az itteni egyik területem szomszédságában található parlagon lévő bozótos rész megtisztítását is, ahol jövőre szeretnénk új telepítéseket megvalósítani.

Immár a kedves Olvasó - ha csak 4 blogbejegyzés erejéig is, de - betekintést nyerhetett a Paunoch Borbirtok alapításának kezdeteibe. Megismerhette, hogy miként kerültem kapcsolatba a futball világán keresztül a borkészítés rejtelmeivel és hogy milyen nehézségeket gördített elénk a sors kiszámíthatatlan koreográfusa.

Kövessenek minket Facebookon és Instagramon is, hogy ne maradjanak le a Paunoch Birtok történéseiről.

Jövőre találkozunk, addig is kellemes ünnepeket és boldog Újévet kívánok a kedves Olvasónak!

"Boutique borászat és egy kis futball..."