PB-Story V. rész

BOUTIQUE BORÁSZAT, KÉZMŰVES MÓDSZEREKKEL

A kézműves borászat napjainkban népszerű kifejezés, de talán az indokoltnál kicsit széleskörűbben alkalmazzák. Nem minden arany, ami fénylik tartja a közmondás.

A mi esetünkben a kézműves borászkodás egy egységes elvrendszeren alapuló elhatározás, a minőség szem előtt tartásával, de a természet egyensúlyát maximálisan figyelembe véve és értéket teremtve nem csak magunk hanem a következő generáció számára is.

Kicsit közelebbről megvilágítva azt is mondhatnám, hogy a borász vagy a borászat olyan bort készít amelyben hisz, amelyet jónak tart és nem olyat amely most úgymond trendi vagy a legkönnyebben értékesíthető.

A Paunoch Birtok elvrendszere alapján borainkat a lehető legkevesebb beavatkozással készítjük, nem használunk felszívódó növényvédő szereket, fenntartható módon organikusan műveljük a szőlőt hozzam korlátozás mellett, törekedve arra hogy visszatükrözzék az adott évjárat és a terroir jegyeit.

A kézzel szüretelt minőségi alapanyagból olyan természetes fehérborokat készítünk amely borok általában spontán erjednek majd hordóban és palackban érleljük őket, nem siettetve az értékesítést - hiszen ezek a borok még évekig megtartják beltartalmi értékeiket. Ezért biztosak vagyunk benne, hogy az alacsony palackszámú tételeinkkel megtaláljuk azt a tudatos fogyasztói réteget akik nyitottak erre és értékelik az ezirányú törekvéseinket.

A kézműves alapelveinktől függetlenül teljesen nem vetjük meg azon a kor követelményeinek megfelelő modern berendezéseket amelyek segítségével az általunk felállított magas minőségi mércének megfelelő borokat tudunk készíteni.

Nem kívánunk ellenben évről évre egységes ízű, piaci kényszer által vezérelt technológiai borokat készíteni fajélesztővel, irányított erjesztéssel, érlelés nélkül gyorsan piacra dobva és elhelyezve az üzletek alsó polcaira.

Tokaj véleményem szerint nem ez, hanem ennél sokkal több, a világ egyik legérdekesebb és legelismertebb termőterülete és büszkék vagyunk arra, hogy a saját utunkat járva itt készíthetjük el borainkat !

"Boutique borászat és egy kis futball..."