PB-Story III. rész

Bort készítünk, élményt készítünk elő

Játékosügynökként a kezdet nehéz volt, hiszen az ezredfordulón közel sem állt rendelkezésre annyi technikai vívmány, mint manapság. Ezidő alatt szerzett tapasztalatok és készségek teljes egészében integrálhatók a borászatalapítás tanulási fázisába.

Hasonló elvek mentén szeretnék beletanulni a boros életbe is, mint ahogy azt korábban tettem amikor a játékosügynöki szakma rejtelmeire készültem fel ( tanulni, tanulni, tanulni). Itt is majd igyekszem a lehető legtöbb ismeretre szert tenni a jövőben, bár jó eséllyel ebben a szakmában nem fogok jelölést kapni az év borásza díjára ( ahogy az megtörtént 2012-ben amikor jelölést kaptam az év sportmenedzsere díjra). 

Ennek érdekében elvégeztem egyből két Wset tanfolyamot is, illetve minden lehetőség felé nyitott leszek, melyek új ismeretekkel és információkkal tudnak ellátni.

Tokajban, a világ egyik legjobb termőterületén, kézműves módon, úgynevezett boutique-borászatként, a hozamkorlátozás miatt alacsony palackszámmal környezettudatosan (organikusan) dolgozunk. Szép szavak ezek, de vegyük át, hogy a már említett jelzők, kifejezések miként is valósulnak meg a gyakorlatban...

Boutique/Garázs-borászatról abban esetben beszélhetünk, amikor a borászat, kvázi új vállalkozás típusként jelenik meg a piacon, mely tudatosan korlátozza palackszámait, ám cserébe valami csodálatosan új, minőségi bor születik meg és kerül a poharunkba. Lényegében ez a bor-céhmesterek forradalma, ahol kreatív emberek keze alatt nagyszerű borok születnek.
Vigyázunk a szőlőre, hisz az a bor lelke. Az organikus szőlőtermelés tulajdonképpen nem más, mint a mezőgazdaság szintetikus készítményeire történő nemleges válasz. Azaz nem használunk gyomirtót, rovarirtót vagy gombaölő szereket, műtrágyát. 

Ez közel sem jelenti azt, hogy az organikus gazdák nem védik meg terményeiket. Az olyan készítmények, mint például a narancsolaj, nem szívódnak fel, hatásuk rövidebb ideig tart, így több munkát és odafigyelést igényel. Maga a borkészítés során a kémiai adalékanyagok használata ugyancsak tilos, amely alól csupán a kén-dioxid, minimális mértékben lehet kivétel. A világ összes szőlészetének csupán 4,7% termel organikus módon, továbbá ennek a 4,7%-nak a 89%-a Európából származik. 

A következő történeti részben a jelenre fókuszálunk és kitekintünk a jövőbe, illetve azon lehetőségekre melyeket Tokaj kínál számunkra. Maradjon velünk!


"Boutique borászat és egy kis futball..."