PB-Story II. rész

Szemenszedett igazság

A Paunoch Borbirtok történeti áttekintésének 1. részében megismerhette a kedves Olvasó, hogy miként kerültem kapcsolatba nemzetközi játékosügynökként a borkészítéssel. Ez a rész jóval materiálisabb lesz, hiszen a borászat kialakításának kezdeti nehézségeivel ismerkedhetnek meg.

2016-ban eleinte még nem voltak nagy terveim, hiszen csak egy kis szőlő területet kerestem, amit elég hamar sikerült is megtalálnom egy helyi fiatalember segítségével. Nagyszerű dűlőn (Rány), 50 éves tőkéken Furmint és Hárslevelű szőlő terem.

Igen ám, de ha van szőlőm, egy idő után szüretelnem is kell, sőt bort készítenem. A következő feladat tehát: Találni kellett egy embert, aki jártas a szőlőkben, illetve egy másikat, aki a borkészítésben. De ha ezen két feladatot egy és ugyanaz a személy tudná ellátni, hát az maga lenne a megtestesült nagyszerűség.

Nos végül az élet egy olyan embert sodort az utamba, aki valóban mindkét szakterületen jártas, sőt nem csak érti, hanem szereti is, amit csinál. Az ő instrukciói alapján kezdtük el beszerezni a szükséges eszközöket (kisteherautó, szivattyú, bogyózó, hordók...). Ennek a szakembernek a kilétét fedje egyenlőre jótékony homály, beszéljenek helyette a borok melyeket készítünk, melyek közül az első évjárat 2017-ben látta meg a napvilágot.

Az első években még be-bekéreckedtünk ide-oda feldolgozni a szőlőt, de gyorsan feleszméltem, hogy szükség van saját gépekre és eszközökre, sőt saját ingatlanra is.

A következő rövid időszakot ismét a keresgélés jellemezte, ám ezúttal a cél az ingatlan vásárlása volt. Meg is találtuk Tokaj egyik - ha nem a - legszebb településén, Erdőbénye főutcáján azokat az ingatlanokat - mindjárt kettőt is - , melyekről úgy gondoltam, hogy a legoptimálisabbak, mind az élmény, mind pedig a munkafolyamatok szempontjából, hiszen ez a település van legközelebb a Rány dűlőhöz.

Erdőbénye madártávlatból
Erdőbénye madártávlatból

Ejtsünk néhány szót Hegyalja gyöngyszeméről, Erdőbényéről is. Nem véletlen, hogy számos kiadványban említik hazánk 20 legszebb falvai között... A Rákóczik 1604-től birtokuk részeként tartották számon. A hegyekkel körülvett település egyik jellegzetessége, hogy egy ún. "zsákfalu"-ról beszélünk, hiszen, ha a 37-es főútról letérünk és keresztülmegyünk Erdőbényén, rövidesen a Zempléni erdőben találjuk magunkat.

Az igencsak ramaty állapotban lévő ingatlanok felújítása tehát a következő nagy feladat. Ezen kivitelezés munkálatokat nem sokkal a jelen fejezet közzétételét megelőzően kezdtük el, melynek nemsokára a végére is fogunk érni. Lesz ott kóstolóterem és természetesen jómagam és a családom számára is egy kis fészek ahol aludni tudunk.

A Paunoch Borbirtok történetének 3. fejezetében céljaimat és terveimet fogom megosztani a tisztelt nagyérdeművel. Remélem velem tartanak!

"Boutique borászat és egy kis futball..."