Futball menedzser borászatot alapít...

Barangolásaim a világ neves borvidékein

- 5. rész -

Provence

Elhelyezkedés: Franciaország

Területe: A Földközi-tenger és az Alpok között fekvő borvidék teljes hossza kelet-nyugati irányban nagyságrendileg 200 km

Nevesebb települése: Marseille

Főbb szőlőfajták: Grenache noir, cinsault, syrah, carignan illetve ugni blanc, sémillon, grenache blanc

"A provence-i élmények emlékezetesek maradnak számomra, hiszen 2016-ban az nyári Európa bajnokság alatt a magyar válogatott két mérkőzése között sikerült családommal egy kis kitérőt beiktatnunk a nevezett borvidéken.

Ha egy szóban kellene összefoglalnom azt mondanám lenyűgöző..

Pedig a Rozé nem is tartozik a kedvenceim közé, de itt azért könnyen rászokik az ember.

Érdekesség, hogy az ottani szőlő- és bor kultúra megalapítója a rómaiak voltak, akik az értékes gyümölcsöt valahol i.e.-i II. században terjesztették el, majd el is nevezték a területet Provincia Romanának, amelyből a ma használatos név is ered.

A gyönyörű táj a levendulás kakukkfüves és fenyőligetes provence-i vidék a mediterrán klímájával és a sok napsütéssel idevonzotta a gazdag betelepülőket akik ha már ott voltak birtokokat alapítottak ahol friss halvány színű rozé borok előállítása volt a fő csapásirány, amit aztán (akár magnum palackban)a jachtokon lehetett kortyolgatni vagy nagyszerű társaként (a térség konyháját meghatározó) fokhagymával és olívaolajjal készült ételek mellé társították."

-Paunoch Péter, tulajdonos

"Boutique borászat és egy kis futball..."