Futballmenedzser borászatot alapít.

Barangolásaim a világ neves borvidékein

- 4. rész -

Rhone

Elhelyezkedés: Franciaország

Területe: A Rhone folyó mentén, mintegy 400 km-en át

Nevesebb települése: Avignon

Főbb szőlőfajták: Syrah, Viognier, Marsanne, Roussanne, Grenache, Mourvédre


"Barangolásaim előző részében Bordeaux-ról írtam pár sort Önöknek. Ha lemaradtak volna, IDE kattintva elolvashatják azt!A világ egyik legrégebbi borvidéke a Côtes du Rhône, mintegy 400 kilométeren át, a Rhone folyó partjának mentén terül el Svájc határától, Franciaországon át a Földközi-tengerig, melyet északi és déli részre tudunk ketté osztani. 

Az időszámításunk szerinti IV. században, - a Görög gyarmatosítás során - Marseille mellett már szőlőtőkék borították a környező domboldalakat. Később, a rómaiak alatt folytatódott a szőlőművelés kiterjesztése, a középkorban pedig az egyház adott újabb lökést borkereskedelemnek. Mivel az avignoni pápák előszeretettel fogyasztották a helyi borokat, éppen ezért Avignon közelébe újabb és újabb területekre telepítettek szőlőt.

A déli rész legismertebb borászati célpontja a fantasztikus (90%-ban vörös)borokkal dicsekedő Chateauneuf-du-Pape, ami egy kőből épült kisváros ami a pápák nyári rezidenciáinak helyszíne volt, fantasztikus vörösborokat kóstoltunk itt !"

 - Paunoch Péter, tulajdonos

"Boutique borászat és egy kis futball..."