Futballmenedzser borászatot alapít.

Barangolásaim a világ neves borvidékein

- 3. rész -

Bordeaux

1. kép
1. kép
2. kép - Cité du Vin borbárja
2. kép - Cité du Vin borbárja

Elhelyezkedés: Franciaország

Termőterület: ~120.000 hektár

Nevesebb települése: Bordeaux

Főbb szőlőfajták: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

"Az előző részben a Burgund borvidék különlegességeivel ismerkedhetett meg az kedves Olvasó. Ha lemaradt volna, IDE kattintva elolvashatja a blog-bejegyzést.

Bordeaux. Fonetikusan, magyarosan "Bordó". Bátran kijelenthetjük, hogy ezen borvidék a világ egyik legnagyobb presztízsértékével bíró borvidék, amely nem csupán borairól, szőlőiről, hanem meseszép területeiről és tájairól is legalább annyira neves.

Mint, azt ahogyan már az előző részekben is említettem, számtalan alkalommal volt szerencsém Franciaországban járni játékosmenedzseri munkámból kifolyólag. Mikor Bordeaux-ban jártam először, ismét a kellemeset a hasznossal egybekötve, tárgyalásaim befejezése után vágtam neki a többedmagammal borvidéknek, amelyet a észak-nyugati csücskéből közelítettem meg. Látogatásunk egyik fénypontja a Cité du Vin volt, mely egy  tíz emeletes bormúzeum (lásd 2. kép) a Garonne folyó partján ami egy 13.350 nm-es épület, a bor és a borkészítés világát bemutató monumentális élményközpont.

Hosszú érlelésű vörösborok hazája, jellemzően a Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Francból készítik a híres vörös házasításokat ( néha egy kis Petit Verdottal is megbolondítják ).

A világ legértékesebb pincészetei sorakoznak a borvidék fővárosának számító Bordeaux város közelében a Gironde folyó két partján az Atlanti óceán közelében.

A talajszerkezet szempontjából nem beszélhetünk egységes egészről, találhatunk kavicsos (főként a folyó bal partján) illetve agyag, mészkő és homokos területeket ( jobb part).

Az említett kékszőlők mellett a fehérszőlők közül sémillon, sauvignon blanc a leginkább termesztett fajták.

Bordeaux-i látogatásunk örökre beleégett emlékeinkbe, hiszen az élmény-sorozatnak köszönhetően nem is történhetett volna másképp. A borvidék még azokban is maradandót ad, akik alapvetően nem érdeklődnek a borok iránt. Érdemes egyszer ellátogatni oda mindenkinek." - Paunoch Péter, tulajdonos

"Boutique borászat és egy kis futball..."