Futballmenedzser borászatot alapít.

Barangolásaim a világ neves borvidékein

- 2. rész -

Burgundia

Elhelyezkedés: Franciaország 

Termőterület: ~30.000 hektár

Nevesebb települése: Beaune

Főbb szőlőfajták: Chardonnay, Pinot Noir 

Barangolásaim a világ neves borvidékein" előző és egyben 1. részében az elzászi borvidékkel ismerkedhettek meg. Amennyiben még nem olvasta az említett bejegyzést, IDE kattintva megteheti! 

Franciaország. Mindenkinek más jut róla eszébe először. Valakinek az Eiffel-torony, másoknak a bagett. Szerény személyem - nem oly meglepő módon - nem is egy, hanem máris kettő dologra asszociál, mikor meghallom a nevezett országot. Minőségi borok és legalább annyira jó foci. Ugyancsak nem fog meglepődni a kedves Olvasó, ha azt mondom, hogy amikor a burgundiai borvidéken jártam azt üzleti útjaimmal egybekötve tettem meg.

Na de térjünk vissza a borszakmai területekre. A közel 30 ezer hektáron elterülő régió borai kifinomultak, elegánsak a világ legelismertebb és legdrágább pinot noirjai és chardonnay-i itt készülnek, amelyek közül jó néhány a hozzám közel álló kézműves technológiával készülnek, akár a kisebb pincészetekben is. Az átlagos domainek - így hívják a gazda különböző szőlőparcelláinak összességét - hozzávetőlegesen 7 hektár méretűek és sokszor a gazda maga metszi a szőlőt és ül a traktoron. Állítom, hogy az itteni szőlőszeretet és -tisztelet beleköltözik minden egyes palackba. 

Amikor a borvidéken barangoltam az utak szélén kisebb falvak/települések voltak felfedezhetőek, melyek házai - mint azt a helyiektől megtudtam - ottani kövekből kerültek felépítésre. Ezen felül jellegzetes építmények az ódon házsorok, kastélyok és templomok. 

Gasztronómiai perspektívából megközelítve a vidéket, bátran kijelenthetjük, hogy az egy négyzetkilométerre eső Michelin-csillagos éttermek száma talán itt a legmagasabb a világon.

Amikor az ember Burgundiába lép, mintha egy teljesen más világba cseppenne. Minden egyes négyzetcentimétert átjárnak a hagyományok és a bor/szőlő szeretete. Ha valakinek lehetősége adódik megfordulni itt, ha csak egy kis időre is, az garantáltan soha el nem felejthető élménnyel gazdagodik.

"Boutique borászat és egy kis futball..."