Futballmenedzser borászatot alapít.

Barangolásaim a világ neves borvidékein

- 1. rész -
Elzász
Elzász, Franciaország
Elzász, Franciaország
Saját fénykép
Saját fénykép

Elhelyezkedés: Franciaország (francia-német határ)

Termőterület: ~15.000 hektár

Nevesebb települése: Colmar

Főbb szőlőfajtái: rajnai rizling, tramini, pinot blanc, pinot gris, muscat, sylvaner

Elzászi utazásaim jelentős többsége játékosmenedzseri munkám okán történtek meg. De ne szaladjunk előre, először ismerjük meg ezt a csodás francia-német területet, mielőtt személyes elményeimet osztanám meg Önökkel. 

Elzász a francia-német határ közelében elterülő varázslatos szépségű falvakkal teli fehérboros borvidék Franciaországban, erőteljes német behatással.Talajtipusai változatosak gránitos, csillámpalás, homokköves, mészkőves, márgás, agyagos de lehet vulkanikus is. Klímája igencsak száraz, ami mellé hűvös éjszakák párosulnak. Ennek hatására általában szuperérett szőlőt szüretelnek a termelők főként rajnai rizling, tramini, pinot blanc, pinot gris, muscat és sylvaner fajtákból. A régi csontszáraz fehérborok napjainkra változtak és a maradékcukor mennyisége emelkedni kezdett a borokban. A borvidék központja Colmar középkori városa és a legjobb szőlőterületek is ezen a környéken találhatóak.

Utazásaim során mindig izgatottan vártam, hogy a tárgyalásaim után a menedzseri szemüveget lecseréljem a borkedvelők okuláréjára. Mindahányszor megfordultam az elzászi termőterületen, kettős érzéseim voltak. Azért kettős, mert az ismerős területek, tőkék és borászok mellett, mindig volt valami új, valami, amit eddig nem láttam, valami, amivel tovább nőt bennem a borkészítés és a borok iránti szerelmem. Ez a bizonyos "ÚJ" hol egy bor képében öltött testet, hol egy új gazdálkodóban vagy éppen egy időjárás adta élményben. Azok számára, akik nem csak szakmai, hanem fogyasztói szemmel is kedvelik a kellemes borokkal egybekötött kirándulásokat, azoknak ez a terület óriási élményt fog adni! Ha döntenem kellene, hogy mégis melyi város, melyik régiója fogott meg a leginkább, mikor Elzászban barangoltam, akkor nagy bajban lennék, hiszen nem tudnék választani! 

Az elzászi borvidék csodás, gyönyörű és kellemes. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy egyszer látogassa meg. 

Nemsokára érkezik a következő rész! Addig is, ha még nem tette meg, kövessen be minket Instagramon és Facebookon is!

"Boutique borászat és egy kis futball..."